Werkproces
Scope 12 inspectie
Wij als Solarif Risk Management helpen u graag met het behalen van de SCIOS Scope 12 inspectie.
Middels deze pagina willen wij u een uitgebreide beschrijving geven van ons Scope 12 werkproces.
Zo beschrijven wij per stap wat er moet gebeuren, door wie en op welke manier, om zo een helder beeld te schetsen van het totaal, wat de verschillende bevoegdheden zijn en wie waar verantwoordelijk voor is.
STAP 1
STAP 2
STAP 3
STAP 4
STAP 5
STAP 6
STAP 7
Stap 1
Aanvraagformulier
Wie?
Als opdrachtgever krijgt u een Scope 12 aanvraagformulier van ons toegestuurd. U vult het formulier in en stuurt het aanvraagformulier retour voor een passende offerte.
Wat?
Op het moment dat wij als Solarif Risk Management uw Scope 12 aanvraagformulier hebben ontvangen, maken wij een passend voorstel voor een inspectie. Kunt u het formulier niet volledig invullen omdat niet alle informatie beschikbaar is? Vul het dan alsnog zo volledig mogelijk in. Komen wij er niet uit? Geen zorgen, dan hebben we even contact!
Stap 2
Overeenkomst
De overeenkomst
Wie?
Bent u als opdrachtgever akkoord? Dan ontvangen wij het formulier graag getekend retour, inclusief de benodigde documentatie zoals hiernaast beschreven¹ . Hebben wij als Solarif Risk Management alles wat we nodig hebben? Dan krijgt u van ons een inspectieplan inclusief de inspectiedatum.
Om te onthouden…
De door Solarif Risk Management afgegeven offertes zijn twee maanden geldig. Indien één of meer van de onderstaande punten niet van toepassing is bij de desbetreffende installatie, neem dan contact met ons op.
- De installatie kan eenvoudig in- en uitgeschakeld worden.
- De installatie bevat geen asbest of oude verdeelinrichtingen.
- De omvormers en schakel- en verdeelinrichting zijn
bereikbaar binnen 3 meter vanaf vloerhoogte.
Aan te leveren documentatie:
1. Het legplan van de panelen
2. Het ballastplan
3. De opstellingstekeningen van onderdelen van de zonnestroominstallatie
4. Bij plaatsing op een dak: de verklaring of het rapport met duidelijke conclusie van het constructiebureau dat de dakconstructie het gewicht van de op het dak geplaatste onderdelen van de zonnestroominstallatie waaronder PV-panelen, montageconstructie, omvormers of schakel— en verdeelinrichtingen en de ballast kan dragen, inclusief de constructieberekeningen en het voor de berekening gebruikte ballastplan.
Deze verklaring is niet vereist wanneer:
a. Individuele woningen waarbij rijenwoningen als individuele woning worden beschouwd;
of
b. De volgende situatie van toepassing is:
i. Minder dan 50 panelen; en
ii. Totale massa van alle PV-panelen op het dak is kleiner dan 1150 kg1.
5. Bij plaatsing op veld: de grond-mechanische berekening specifiek voor de situatie.
6. Bij drijvende installaties: de berekening dat de installatie bestand is tegen invloeden zoals wind, ijsgang, golfslag, stroming en wisselende waterstanden.
7. Installatiegegevens
a. Tekeningen
b. DC-Kabelplan (> 1 streng)
c . Documentatie
Stap 3
Analyse
Wie?
Wij als Solarif Risk Management beginnen na het ontvangen van alle benodigde documentatie met het opstellen van de ”Analyse van as-built”. Dit houdt in dat wij alle benodigde documentatie beoordelen op risico en veiligheid zoals vereist in de SCIOS Scope 12 inspectie. Daarnaast zorgen wij voor het verzorgen van eventuele arbeidsmiddelen, zoals een hoogwerker.
Wat?
Tijdens deze fase van het inspectieproces zorgt de Scope 12 inspecteur samen met de inspectieverantwoordelijke voor de juiste voorbereidingen. Zo kan de inspectie op de juiste manier worden uitgevoerd. Is er nog aanvullende documentatie nodig? Dan
is het mogelijk dat de inspecteur deze opvraagt bij u als opdrachtgever. Eventuele arbeidsmiddelen stemmen wij samen met u af.
Stap 4
Scope 12 inspectie
Wie?
In deze fase van de Scope 12 inspectie voeren wij als Solarif een EBI (eerste bijzondere inspectie) of PI (periodieke inspectie) uit, zoals eerder overeengekomen. Als opdrachtgever zorgt u voor de aanwezigheid van een installatieverantwoordelijke. Dit kan bijvoorbeeld een projectleider of pandeigenaar zijn.
Wat?
Een SCIOS Scope 12 gecertificeerde inspecteur van Solarif Risk Management voert op de afgesproken locatie, datum en tijd een inspectie uit. De installatieverantwoordelijke zorgt voor toegang tot de nodige ruimtes.
Stap 5
Rapportage
Wie?
Wij zullen als Solarif Risk Management in deze fase van de inspectie het inspectierapport aanleveren. Is alles dik in orde? Dan krijgt u uiteraard ook het officiële SCIOS Scope 12 certificaat.
Wat?
Onze gecertificeerd SCIOS Scope 12 inspecteur maakt naar aanleiding van de uitgevoerde inspectie een uitgebreid inspectierapport op. Na de inspectie wordt er via het SCIOS portaal een afmelding gedaan. Afhankelijk van de uitslag wordt er een rapport opgesteld, met of zonder constateringen. Zowel het inspectierapport als certificaat (mits alles in orde is) sturen wij door naar u als opdrachtgever en eventuele andere betrokkenen.
Stap 6
Herstel
Wie?
Als u van Solarif Risk Management een rapport met constateringen ontvangt, zullen er herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Vervolgens voeren wij opnieuw een inspectie uit.
Wat?
Heeft u een inspectierapport van ons ontvangen met constateringen? En zijn deze constateringen als gering, serieus of ernstig geclassificeerd? Dan dienen er herstelwerkzaamheden uitgevoerd te worden, in overleg met de desbetreffende Scope 12 inspecteur. Dit gebeurt weer op locatie, of met behulp van het juiste bewijsmateriaal.
Stap 7
Het certificaat
Wie?
Is de installatie officieel door de keuring heen? Gefeliciteerd! Wij leveren dan als Solarif het SCIOS Scope 12 certificaat aan. Als opdrachtgever laat u de installatie vervolgens periodiek (max. om de 5 jaar) inspecteren.
Wat?
Het Scope 12 certificaat wordt in twee situaties afgegeven:
1. De Scope 12 geïnspecteerde zonnestroominstallatie bevat geen constateringen met de classificatie gering, serieus of ernstig;
2. Herstelwerkzaamheden zijn na een bovengenoemde classificatie uitgevoerd door de installateur. Na een herinspectie of herbeoordeling heeft de gecertificeerde Scope 12 inspecteur vastgesteld dat er geen constateringen meer zijn met de classificatie gering, serieus of ernstig.
Heeft u vragen?
Neem contact met ons op
Solarif Risk Management
Heb je vragen over de mogelijkheden voor een scope 12 inspectie voor jouw Zonnestroom-installatie?
We helpen je graag verder.
Timo Wolkenfelt
Gevestigd in Arnhem, Nederland
E-mail adres: timo@solarif.com
Telefoon: 06 15 66 34 73
Bart Teeling
Gevestigd in Arnhem, Nederland
E-mail adres: bart@solarif.com
Telefoon: 06 15 30 88 79